Lato to dla mnie kulinarnie najpiękniejsza pora roku. To świeże warzywa i pachnące owoce, które o tej porze dostępne na wyciągnięcie ręki, zachwycają bogactwem. Chce mi się gotować, eksperymentować i poznawać nowe smaki. To czas, kiedy mój romans z lekkim jedzeniem trwa w najlepsze. Plusem takich potraw jest to, że przygotowanie ich nie wymaga wiele czasu. Musli z owcami, koktajl warzywno-owocowy czy letnia sałatka nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, natomiast smakują obłędnie.
Dzisiaj mam dla was przepis na orzeźwiającą sałatkę z jabłkiem, gruszką i granatem. Znalazła się ona na moim przyjęciu weselnym i był to świetny wybór. Poza tym, że jest to lekka przekąska, a tegoroczne lato mamy wyjątkowo upalne, to jeszcze cieszy oko. Zachwyca kolorem i z pewnością wygląda elegancko. Jest prosta w przygotowaniu, a owoce świetnie komponują się z miodowo-musztardowym sosem.

Skład:
mix sałat
(wybieram zestaw sałat ze szpinakiem i rukolą)
1 jabłko
1 gruszka
pół granatu
ser biały może być typu feta,
(ja użyłam ser Favita sałatkowo-kanapkowy tłusty – około pół paczki
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
pół łyżki octu jabłkowego
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu



Będzie nam potrzebna dość płytka miska lub inne płytkie naczynie, ponieważ nie będziemy tej sałatki mieszać.
Jak to zrobić ?
- Przekładamy sałatę do miski.
- Kroimy jabłko i gruszkę na plasterki i układamy na sałacie.
- Dodajemy ser biały. (Ja go kruszę w palcach).
- Robimy sos. W miseczce mieszamy: miód, musztardę, ocet jabłkowy i oliwę.
- Polewamy sosem sałatkę.
- Na sam koniec dodajemy owoce granatu.

Mam nadzieję, że ta letnia sałatka także wam przypadnie do gustu!
ps. Tutaj możesz obejrzeć filmik do tego przepisu —> klik