FOOD

RESTAURANT WEEK – festiwal tysiąca smaków

“Deja Vu” w ramach RESTAURANT WEEK

Niespełna tydzień temu zakończył się jeden z największych, ogólnopolskich festiwali restauracyjnych Restaurant Week. W szóstej edycji festiwalu brało udział kilkadziesiąt najlepszych restauracji z 13 różnych regionów Polski.

Co musiałam zrobić, aby wziąć udział w festiwalu?

  • Wybrać z 29 różnych wrocławskich restauracji tę, którą chcę odwiedzić.
  • Zarezerwować dzień i godzinę, która mi najbardziej odpowiada.
  • Wybrać jedno z dwóch specjalnie przygotowanych na tę okazję menu, na które składają się posiłki z trzech dań (przystawka, danie główne i deser).
  • Zapłacić przelewem 49zł za osobę.

W restauracji podczas festiwalu możemy spędzić nie dłużej niż 90 minut, po upływie czasu na miejsce czekają już kolejni uczestnicy.

Z racji tego, że mieszkam we Wrocławiu wybrałam restaurację Deja Vu, która znajduje się w samym rynku i której menu przypadło mi najbardziej do gustu. Rezerwowałam datę w połowie festiwalu i było kilka restauracji, w których wszystkie miejsca były już wyprzedane (na przyszłość muszę mieć to na uwadze).

Wiosenne i orzeźwiające menu

Na przystawkę zaproponowano mi pstrąga wędzonego z orzechem laskowym, musem z gruszki i marynowaną czerwoną cebulą.

Restaurant Week - Pstrąga z orzechem laskowym
Danie główne to filet z dorsza, mule, szparagi i sos winno-maślany.

Restaurant Week - Dorsz, mule, szparagi

Na deser zaserwowano sorbet ogórkowo-limonkowy.

Sorbet ogórkowo-limonkowy
Drugie menu różniło się daniem głównym, na które składał się schab, ziemniak truflowy, karmelizowana marchewka i sos berneński.

Najbardziej zaskakującą pozycją w przedstawionym menu był deser ogórkowo-limonkowy z kawałkami białej czekolady. Nie spodziewałam się, że to połączenie będzie miało tak ciekawy, orzeźwiający smak. Zainspirowało mnie to do samodzielnego zrobienia takich lodów, zobaczymy co z tego wyjdzie 😉

Restaurant Week Wrocław

To był mój pierwszy raz na Restaurant Week i na pewno nie ostatni. Nie mogę się doczekać następnej edycji, by poznać kolejne niespotykane smaki i oryginalne restauracje.

3 thoughts on “RESTAURANT WEEK – festiwal tysiąca smaków”

  1. Nigdy nie słyszałam o tym festiwalu 🙁 na pewno bym się na niego wybrała. Szczególnie jeżeli dania smakują tak dobrze jak wyglądają na zdjęciach. Wiesz może kiedy będzie następna edycja?

    1. Aniu, “Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week” odbywa się dwa razy do roku – wiosną i jesienią.
      Z kolei “Festiwal sztuki restauracyjnej Restaurant Week” odbywa się zimą i latem 😉

  2. Ojjjej ❤️Jak to wszystko cudownie wyglada i pewnie smakuje! Super opcja Restaurant Week muszę się wybrać następnym razem ;* bardzo dobra recenzja ????????

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.